90% בקרוב מהאוכלוסייה הבוגרת נוטה לסבול במהלך החיים מבעיות גב שונות, מאחר שרוב הבעיות הנוגעות בעמוד השדרה, מתרחשות בשל תהליכי הזדקנות.
הבעיות השכיחות עשויות לנבוע בשל –
- ניוון הדיסק, שהוא למעשה סחוס הממוקם בין שתי חוליות של עמוד השדרה, ומתפקד כבולם ומייצב זעזועים. תהליך ניוון דיסק עשוי להתבטא כפריצת דיסק, בלט דיסק, או בשל היצרות תעלת השדרה.
- סידן – בריחת סידן בקרב נשים ואוכלוסיה מזדקנת – חשיפה לעומסים, פציעות ישנות, גנטיקה וגורמים סביבתיים, כדוגמת – עישון, הפוגע באספקת הדם לדיסק, חוסר בביצוע פעילות גופנית (המחזקת את השרירים, בדגש על אלו המייצבים, המתפקדים בייצוב עמוד השדרה, ומשפרת זרימת דם למניעת כאבי גב).
מחלת דיסק ניוונית – מאפייני המצבים השונים
- בלט דיסק או התרחבות הדיסק – מביא לכאב גב כרוני. תלונות אופייניות – כאבי גב חוזרים ונשנים באזור הגב התחתון והישבן, שאינם מגיבים לטיפול.
- היצרות תעלת השדרה – עשויה להתפתח במשך שנים ולא מאפיינת גילאים צעירים. מביאה להפרעות הליכה, תחושת נימול הרגליים, כאבים (כולל כאבי גב).
- פריצת דיסק – שהינה תהליך הכולל קרע במעטפת הדיסק. תופעה אופיינית היא כאב גב המוקרן מהגב לעבר הישבן, ולאורך הרגל, לכיוון כף הרגל.
- בריחת סידן – תופעה שכיחה בגילאים מבוגרים. שברי דחיסה ואיבוד גובה של החוליות, כאבי גב כרוניים וכיפוף השלד מביא לפגיעה ניכרת במערכת העיכול ותפקודי הראיה.
- התכווצות שרירים – תופעה הנובעת כביטוי לבעיה חמורה, או בעקבות מאמץ; מובילה לכאבי גב תפוס.
דרכי טיפול
- טיפול תרופתי – שימוש בתרופות אנטי-דלקתיות דרך גלולות והזרקה, במרשם רופא.
- טיפול ידני / מכשריים – אוסטיאופתיה, כירופרקטיקה, פיזיותרפיה ועוד. מביאים להקלה איך אינם פותרים את שורש הבעיה.
- טיפולים חדשניים מהשנים האחרונות – כדוגמת טיפול בשברי דחיסה, השתלת דיסק מלאכותי, צריבת דיסק.
- ניתוח / טיפול פולשני – כדוגמת הניתוח המסורתי לכריתת דיסק, המעלים את הכאב, אך אינו מרפא את הדיסק. אפשרות: ניתוח קיבוע עמוד השדרה.
דרכים למניעה
חשוב להקפיד על מספר עקרונות יומיומיים בסיסיים חיוניים. ביצוע פעילות גופנית נכונה הכוללת כושר גופני, אך ללא עומסים כבדים העולים על-10% ממשקל הגוף. יש להימנע מעישון, להקפיד על תזונה נכונה הכוללת וויטמין D וסידן, שינה מספקת, המאפשרת מנוחה לדיסק ומסייעת לו להתאושש מהלחץ בו הוא נתון במשך היום, וכן – פיזיותרפיה.
אימון פונקציונאלי מאפשר מענה הולם לאלו הסובלים מבעיות גב שונות. כמו שיטת אימון כושר פונקציונאלי משלב עקרונות מעולם היוגה, פילאטיס פיזיותרפיה ואימון גופני, בשילוב של יצירתיות ודמיון, תוך התאמה לאורח החיים המודרני. שיטת אימון זו מדגישה שיפור קואורדינציה עצבית, חיזוק שרירי הליבה, יציבה נכונה, תפיסה מרחבית ושיווי משקל. מטרות כל אימון נגזרות מתוצאות מבדקי יכולת המתאמן. האימון מתמקד ב”חוליה החלשה” של כל מתאמן, ומציאת הדרך לשפר חוליה זו, כדי לשפר את התפקוד הכולל של הגוף.
* יש להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים בתכנית אימונים, במיוחד אם מדובר בפציעת גב.
לנו בשייפוואן יש מאמני כושר שמתמחים בחזרה מפציעות וממחלות כגון סכרת, לב. צרו עימנו קשר ואנו נדאג להתאים לכם מאמן כושר אישי שיחזיר אתכם לפעילות .
הבהרה: הכתוב בדף הינו בגדר המלצה בלבד, מעודכן לתאריך המסמך ומסתמך על הידע של עורכי אתר שייפוואן. תפריטי דיאטה יש לקבל מדיאטנים ותזונאים מוסמכים בלבד. כל שימוש במידע הינו באחריות הקורא בלבד. כל הזכויות שמורות לאתר shapeone.co.il